27 Haziran 2015 Cumartesi

Devrimci Duruş...

 
MuraT Çolak  26.06.2015  Doğrudan Demokrasi  Facebook

Doğal, toplumsal ve düşünsel sürecin değişken momentler üstüne kurulu olduğu yadsınmaz bir gerçektir. Tarihsel olarak yadsınmanın yadsınmasını vurgulamak istiyorsak bu da toplumsal-siyasal tüm etkin süreçlerin temelinde yatan iktisadi form içinde kendini dışa vurur. Hal böyleyken, diyalektik açıdan nesnelliğin ve onun yansıması olan düşünsel-fikirsel gelişimin durağanlığından zaten söz edemeyiz. Biz, hala, hareketin hareket halinde sürekliliğini tartışır durumda olursak, başını almış gitmiş olan realite bizi zaten savurup atar. Maddi sürece hiçbir volantarist müdahale olmasa bile, spontal gelişim evrimsel gelişimin devrimsel dönüşümünü tanıtlar. Bu, özdek yapının çelişkisel figürüdür. Çelişki ve değişim yasaları, tüm inatla bağlanmaya karşın her türlü idealist jargonun dışında tezahür eder. Devrim teorisi, sınıf çatışması kuramıdır. Devrimci bakış, toplumsal sorunların sınıf temelinde çözümlenmesi sorunudur. Toplum ve toplumları ilgilendiren tüm yaşamsal olgu ve figürler böylesi bir antogonizmanın ürünüdür. Etnik, kültürel vs. çelişmelerin özsel çözümünü salt bu coğrafyada değil, evrensel tema içinde devrimci tutum böyle algılar. Bu ortamın öznel sorunu olması itibariyle Türkiye yaşayanlarını ilgilendiren bu konu da sınıflar çatışmasının bir boyutu ve temelde çözümlenmesi gereken bir yönüdür. 
Emperyalizmin var olduğu süreç içinde evrensel temel çelişki olan emek-sermaye çatışması sürecek ve bu evrensel olgunun tek tek ülkelere yansılayımlarının öznel ifadelendirilmeleri, o ülkelerin somut koşullarının, somut ayrıştırılmasını gereklendirecektir. Devrimler, ithal veya ihraç edilemezler. Proletaryanın, uluslar arası değişik iş kollarındaki deneyleri, uygunluklar ölçüsünde ve farklı uyarlamalarla nesnelliğe intikal ettirilir. 
Devrimci görüş, bu deneyleri fotokopi etmez, yakın geçmişteki Sovyet-Çin-Arnavutluk ve Castrist-Guevarist uyarlama ve kopyalamanın hazin sonuçları salt bu coğrafyada değil... birçok ülkede yaşandı. Devrimci teoriyi, her ülke devrimcisi o ülkenin lisanıyla söylemek ve okumak zorundadır. Tek tek ülkelerin proleter muzaffer sonuçları, evrensel proletaryanın emek kurtuluşunun ifadesi olacaktır. “Devrimci teori olmadan, devrimci pratik olmaz.” (Lenin). 
İlhan Özay
https://www.facebook.com/groups/1545789075633995/permalink/1630107337202168/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder