29 Mart 2013 Cuma

Kızıldere Katliamı’nın 41. yıldönümünde On’lar anılıyor
















30 Mart Kızıldere Katliamı’nın 41. Yıldönümünde devrimciler, “Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur” diyerek On’ları anıyor. Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Bursa’da 41. Yılında Kızıldere’nin bıraktığı mirasa sahip çıkanlar sokağa çıkıyor

Sendika Org
Ankara Toplumsal muhalefet bileşenleri, saat 13.00’da Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu Kapı’da buluşarak Mahir Çayan’ın mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirecek.
ODTÜ’de de üniversiteliler 29 Mart günü saat 18.00’da meşaleli yürüyüş yapılacak.

İstanbul‘da “Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur” diyenler 30 Mart Kızıldere Katliamı’nda yaşamını yitirenleri Taksim’de ortak bir yürüyüşle anacak. 30 Mart Cumartesi günü Taksim Tramvay Durağı’nda saat 14.00’da buluşularak Galatasaray Meydanı’na yürünecek.
Okmeydanı’nda ise devrimciler saat 19.00’da Dikilitaş Parkı’nda bir araya gelecek.
Bursa’da yaklaşık 150 imzacı ile 30 Mart Kızıldere Katliamı’nda yitirilen devrimcilerin anması saat 18.30’da Nilüfer Üç Fidan Anıtı’nda  gerçekleşecek. Anma etkiliğinin imzacıları şöyle:
“Adnan Karataş, Adnan Yıldırım, Agah Kurt, Ahmet Aydın, Ahmet Keskin, Ahmet Orhan, Ahmet Paker, Ahu Günay, Akın Karagöz, Ali Akça, Ali Alkan, Ali Ay, Ali Küçüksarı, Ali Uluşahin, Alirız Altun, Alper Kocabaş, Arafet Ümit Kanlıbaş, Aslı Evke Yetkin, Atakan Arar, Atakan Erdağı, Atilla Çeri, Atlıhan Kadir Öge, Ayhan Ekinci, Ayhan Genç, Ayla Yıldırım, Aysun Torun, Ayşe Orakçı, Azim Keskin, Bakır Taşer, Bekir Yılmaz, Betül Kuyucu, Binali Akın, Birkay Özgür Yaşar, Burhan Gündüz, Bülent Aslanhan, Candan Coşkun, Cemal Taşkan, Ccemil Kutlu, Davut Köse, Dilek Gültekin, Dursun Yılmaz, E.Elif Güven, Edibe Usta, Elfiye Zengin, Elif Yuvayapan Soner, Ender Akyıldız, Ersin Uygun, Ersan Çelik,  Ertuğrul Aksoy, Esen Ocak, Fahrettin Dede, Fikri Düşünceli,Füsun Uyanık, Gökhan Nazlı, Göksel Özerkan, Gül Emek, Günay Onayman, Güner Aklan, Güney Özkılınç, Hacı Tonak,  Hakkı Bayrak, Hakkı Rıza Göksu, Hanife Kalkandeler, Hasan Özaydın, Hasan Özbaba, Hediye Zengi, Helim Odabaş, Hüsnü Hakan Özen, Hüseyin Armağan, Hüseyin Camkıran, İbrahim Mart,İshak Demir, İsmail Dede, İsmail Kılıç, İsmet Karaca, Kemal Özgür Yetkin, Kemal Torun, Köksal Önen, Kudret Gül Gözütok, M.Emre Battal, M.Sait Gezdirici, Mahmut Ocaklı, Mediha Öztürk, Mehmet Kartal, Murat Altun, Murat Cihan, Murat Çakıcı, Murat Demir, Mustafa Aydın, Müge Yıldız Yaşar, Nail Kalkandeler, Nazım Demir, Nazım Sılacı, Necati Gök, Necati Tilki,  Nergis Şişek, Neriman Usta, Orhan Çakır, Orhan Usta , Osman Öztürk, Ömer Usta ,  Özben Düzgün, Özdemir Aslan, Özgen Okumuşlar, Özgür Özcan, Özgür Şahin, Rahim Dede, Raif Kaplanoğlu, Ramazan Akyüz, Raşit Gürbüz, Sabri Çamur, Serbülent Ünsal, Serhan Yumaklı, Serkan Sılacı, Suna Acar,  Sürmeli Selçuk Söğüt, Şaban Akbaba, Şazi Çavuşoğlu, Şenay Zengin,  Şenol Gümüşkaya, Tahsin Yazıcı, Taner Alpdoğan, Taner Sametoğlu, Temel Koç, Turgut Küçükaltun, Vural Çifçi ,Yavuz Selim Koca , Yunus Holat, Yüksel Akgün, Yüksel Küçük, Zeki Çevik, Zeki Yasal”
Eskişehir‘de Halkevleri, ÖDP, TKP, EMEP, EHP, BDP ve sendikaların katılımıyla saat 13.00’da Hamamyolu Yapı Kredi bankası önünde bir araya gelerek Migros önüne bir yürüyüş düzenlenecek.
Hopa‘da Cihan Alptekin’ in mezarı başında  On’ lar anılacak. 30 Mart Cumartesi  saat 13.oo da devrimciler Cihan Alptekin’ in mezarı başında olacak ve bir anma etkinliği gerçekleştirecek.
Antalya Öğreci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti üyeleri Kızıldere Katliamının 41. yılında  “Kızıldere ruhuyla emperyalistleri kovacağız” sloganıyla bir meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirecek.

Vikipedi
Kızıldere Olayı12 Mart 1971 muhtırasından sonra yakalanan Deniz GezmişYusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını engellemek için 27 Mart 1972'deÜnye'deki NATO üssündeki yabancı görevlilerini kaçıran Türkiye Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi kurucularından Mahir ÇayanDev-Genç Genel BaşkanıErtuğrul KürkçüDev-Genç MYK üyesi Hüdai Arıkan, THKO'dan Cihan Alptekin, Fatsalı Nihat Yılmaz, öğretmen Ertan Sarıhan ve Ünyeli Ahmet Atasoy, ikiİngiliz (Gordon Banner, 35, ve Charles Turner, 45) ve bir Kanadalı (John Law, 25)[1] radar teknisyenini NATO üssünden kaçırdılar. Kendilerini Kızıldere (şuan adı ATAKÖY)'de bekleyen Dev-Genç Genel Sekreteri Sinan Kazım ÖzüdoğruSBF Öğrenci Derneği yöneticisi Sabahattin KurtTHKO'dan Kürt kökenli Ömer Ayna ve Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü' nün kurucusu olarak aranan Üsteğmen Saffet Alp'le buluştular. (Not: Cihan Alptekin ve Ömer Ayna THKO' lu; diğerleri THKP-C' lidir.)
Grup köyün muhtarının evinde mevziilendi. Operasyon, Ankara Merkez Komutanlığı görevinde bulunan Tümgeneral Tevfik Türün tarafından yönetilmiştir. Helikopter destekli güvenlik güçleri, köydekilerin ihbarı üzerine evi buldu ve kuşattı. Ağır makineli tüfekler ve (köylülerin iddialarına göre) NATO askerleri kuşatmayı destekledi.[kaynak belirtilmeli] İçeridekiler, rehineleri dışarı gösterdiler fakat bilinmeyen bir sebeple güvenlik güçleri rehinelere önem vermedi.[kaynak belirtilmeli] Grup lideri Mahir Çayan, güvenlik güçleriyle iletişime geçmek için çatıya çıkıp konuşma yapmıştır: "Sıradan askerleri çekin üst düzeyler gelsin". "Biz bu yola dönmek için değil ölmek için girdik."[kaynak belirtilmeli]
Rehineleri bırakmaları halinde kendilerine zarar verilmeyeceği söylenmiştir. Ancak teslim olmak yerine silahla karşılık veren Mahir Çayan ve ekibi yapılan operasyon sonucu öldürülmüştür. Çatıdaki Mahir Çayan kafasına isabet eden bir mermiyle orada yaşamını yitirdi. Saffet Alp sağ ele geçirilmiş ama daha sonra başına bir kurşun sıkılarak öldürürmüştür. [2] Geriye kalanlar savunma mevziine geçerek kapının arkasına yerleştiler. Güvenlik görevlileri ateş açan diğer üyeleri de vurdu. Olaydan önce kaçırılan 3 NATO teknisyeni rehine çatışma esnasında evdekiler tarafından öldürüldü.[3] Alt kata samanlığa kaçan ve saklananErtuğrul Kürkçü dışında 30 Mart 1972 günü evdekilerin tümü öldürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder