16 Aralık 2014 Salı


Toplumsol 15.12.2014
AKP’lilerle ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili geçen sene 17 Aralık’ta başlayan operasyonların yıldönümüne 3 gün kala başlatılan operasyon sonrası sol partiler ve demokratik kitle örgütleri açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda 14 Aralık operasyonunun AKP’nin diktatörlüğüne hizmet ettiği görüşü öne çıktı.
BirGün’den İrem Özcan’ın haberine göre Zaman gazetesi ve Samanyolu TV başta olmak üzere Cemaat’e yakın medya organlarıyla başlayan operasyonla iktidarın sivil bir diktatörlük inşa etmeye başladığını belirten sol partiler, bu operasyonlara örgütlü bir şekilde karşılık verilmesi gerektiğini belirtti.

‘DİKTATÖRLÜK İNŞA EDİLİYOR’
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, geçmişte AKP ve Cemaat’in zalimlikle ortaklık yaptıklarını vurgulayarak zalimleri alkışlamayacaklarını belirtti. Taş, şunları söyledi:
“Hepimizin görebildiği üzere bu operasyonun da zamanlaması manidar. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuna bir rövanş niteliğinde. AKP-Cemaat zalimlikte ortaklık yaptı. Ortaklık bozuldu. Şimdi AKP, Cemaat’ten öğrendiğini Cemaat’e uyguluyor. Aynı zamanda bütün günahları Cemaatin üstüne yıkarak sözüm ona kendini aklamaya çalışıyor. AKP bu aklama operasyonuna da dayanarak sivil bir diktatörlük inşa etmeye çalışıyor. Buna karşı çıkmak bir görev olarak önümüzde duruyor.  Zalimleri alkışlamayız. Kimseye ‘oh olsun’ demeyiz. Düşene de vurmayız. İslamcı hareketin siyasal, sosyal her iki temsilcisinin de çürümüşlüğü yaşanılan yıllar boyunca berrak bir biçimde görülmüştür. Şimdi Türkiye’yi Haziran’ca yeniden kurmanın zamanıdır. Osmanlıcılara karşı Hazirancılar olarak yeni bir ülkeyi aşkla örmenin zamanıdır.”
‘MAĞDURİYET BİTİRİLMELİ’
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, hükümetin karşıtlarına yönelik operasyonlarını ayrım gözetmeden sürdürdüğünü ve Zaman gazetesine yönelik operasyonun ağır bir basın özgürlüğü ihlali olduğunu söyledi. Gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Radikal’e konuşan Kürkçü, sözlerine şöyle tamamladı: “Ne Cemaat’in ne hükümetin demokrasi, insan hakları, kültürel haklar, hukuk devleti, medya özgürlüğü bakımından birbirilerinden daha üstün bir tarafları olmadığını göreceğiz.  Ancak tabii ki biz şu an mağdur olanın mağduriyetine son verilmeden, onlar hakkındaki eleştirilerimizi daha derinleştirmek durumunda değiliz. AKP, bugün suç ortaklarını hedef tahtasına koymuştur.”
‘OPERASYON HUKUK DIŞI’
14 Aralık Pazar günü Cemaat’e yakınlığıyla bilinen basın kuruluşlarına yapılan operasyonla ilgili konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan operasyonun ‘siyasi bir hesaplaşma’ olduğuna dikkat çekti. Selma Gürkan; “ Bu operasyon AKP ile Cemaat’in bir hesaplaşmasıdır. AKP ile Cemaat’in arası bozulmadan önce bu basın kuruluşları ne kadar hüküm verici yargılayıcı ve hükümet destekleyici yayın geçmişleri olsa da, geçmişleri bu konuda temiz olmasa da bu yapılan operasyon hukuk dışı operasyondur, insan haklarını ihlal eden bir operasyondur, demokrasiye demokratik yapıya uymayan bir operasyondur, bu yapılan hukuk dışı eylemin karşısında olmak gerekir. Hak ihlalleri açısından demokrasi ve basın özgürlüğü bir gün gelecek herkese lazım olacaktır” diye konuştu.
‘SORUMLULUK AKP’DE’
Operasyonla ilgili bir açıklama da Halkın Türkiye Komünist Partisi’nden (HTKP) geldi. HTKP tarafından yapılan açıklamada siyasi sorumluluğun AKP’de olduğuna dikkat çekildi. Açıklama şöyle: Operasyonu yapanlar ve operasyona maruz kalanlar açısından hukuk, adalet, özgürlük ya da demokrasi gibi kavramlardan söz etmek söz konusu olamaz. Bu siyasi aktörler, olsa olsa bu kavramların katili olarak anılabilirler. Hem AKP hem Cemaat karanlık suç örgütleridir. Bu karanlık süreçte siyasi sorumluluk AKP’ye aittir ve gerici rejimin dümeninde bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, bugün de kendine tehdit olarak gördüğü tüm güçleri zor kullanarak bastırmaya çalışmaktadır. Baskı, şantaj ve zor kullanmayı siyasi yöntem olarak benimsemiş iktidar partisinin bu politikası boşa düşürülmeli, iktidarını perçinlemek isteyen AKP’nin olası bir saldırı dalgasına hazırlıklı olunmalıdır. Ülkemizin bu karanlık çetelerden, özgürlük ve laiklik düşmanlarından, ABD ve İsrail işbirlikçilerinden kurtulacağı günler yakındır.
‘AKP YOLUNU DÜZELTİYOR’
Komünist Parti Merkez Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Bu sabah düzenlenen operasyon daha önce yargı ve poliste örneğine rastlandığı gibi, bir yol düzleme operasyonudur” ifadeleri kullanıldı. Komünist Parti tarafından yapılan ‘Karşıdevrim doymuyor, şimdi de kendi evlatlarını yiyor’ başlıklı açıklamada şöyle denildi: “14 Aralık operasyonu, faşizmin yoluna döşenmiş mıcırların üzerine asfalt çekilerek düzlenmesi operasyonudur. Bizim işimiz, bu yolun mıcırlarıyla birlikte önünün kesilmesi, durdurulmasıdır. Artık kendi evlatlarını yeme evresindeki karşıdevrimi durduracak tek güç, sosyalizm mücadelesidir.  Hırsızlara, katillere ve her boydan yobaza verilecek tek yanıt bu pisliğin artık sonunun geldiğidir. Laik, aydınlık ve sosyalist bir Türkiye için, şimdi mücadele zamanıdır.”
‘HAFIZALARI DİRİ TUTALIM’
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay, “Dün yapılan operasyon birkaç senedir süren iktidar içi savaşın rövanşıdır. Karşılıklı süren çatışmada, Cemaat’in geçen sene yolsuzluklarla ilgili çıkardığı tapelerin ve belgelerin yıldönümünde, AKP’nin bu sefer bu operasyonu yapması bu kavganın rövanşıdır. Bu durum mağdur olana sahip çıkma durumu değildir, bu süreçte hafızalarımızı diri tutmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder