21 Mart 2013 Perşembe

Bir Mészáros okuru, Chávez


Onun yerinde duramayan teorik merakı her zaman Venezüella ve Latin Amerika’nın somut gerçekliğine bağlıydı
Emir Sader   SendikaOrg
Hugo Chavez, hapishane yıllarında okuduğu ana kitabın arkadaşı István Mészáros tarafından yazılan Sermayenin Ötesinde olduğunu hep söyledi. Bu kitap ona, sonradan Chavez yönetimi altında Venezüella’nın ekonomiden sorumlu başbakanı olan ve aynı görevi bugün de devam ettiren Jorge Giordani tarafından getirilmişti.

Chavez’le son kez bir araya gelişim, geçen sene onun seçim kampanyası esnasındaki Sao Paulo Forumu dolayısıyla idi. Teresa Carreno Tiyatrosu’ndaki kapanış töreninde, Meszaros’un kitabının bir nüshası yanındaydı ve okumayı öğrenmeyi yeni başarmış yaşlı bir Venezüellalı adama, bir gün Sermayenin Ötesinde’yi okuması gerektiğini söyledi.
Hugo Chavez’in entelektüel doyumsuzluğu her zaman etkileyiciydi. Venezüellalı entelektüellerin çoğunluğunun muhafazakar eğilimi göz önünde tutulursa, – ki ülkedeki en büyük üniversite olan Venezüella Devlet Üniversitesi (İspanyolca, Universidad Central de Venezuela, UCV), sağcılar tarafından kontrol ediliyor- bana Venezüella’daki en önemli entelektüel kim diye sorulduğunda “Hugo Chavez” derdim.
Herhangi bir sohbette Chavez, insanların ne söylediğiyle, okuma önerisi ve diğer sorularıyla hemen ilgilenirdi ??. Alo Presidente adlı televizyon programında Marx, Engels, Lenin ve Troçki’yi, bunların yanı sıra Gramsci ve Rosa Luxemburg gibi yazarları okuduğundan söz etmişti. Daimi uçak seyahatlerinde okurdu.
Onun yerinde duramayan teorik merakı her zaman Venezüella ve Latin Amerika’nın somut gerçekliğine bağlıydı. Soyut kuramsal fikirlerden ülkesinin yaşadığı mevcut sorunlara geçiş yapabiliyordu. Hugo Chavez’in kaybıyla, emekçi sınıfı kökenli bir lideri -dış görünüşüyle ülkedeki diğer birçok insana oldukça benzerdi- ve çok nadir bulunan hareketli, yaratıcı bir aklı kaybettik.
Ve yönetiminin başından -Porto Alegre’deki Sosyal Forum için Brezilya’ya yaptığı ziyaretlerden, Dilma ile imzaladığı Venezüella ve Brezilya arasındaki havacılık iş sözleşmesine- sonuna kadar hepimizin üzerinde kazandığı coşkulu dostluğundan bahsetmedik bile.
Hayatının son aylarında bile yüzü asla acının en ufak bir izini açığa vurmadı. Zindeliği olağandışıydı. Tanıştığım en enerjik insanlar arasındaydı. Onun kaybı ölçülemez, ama geride bıraktıkları da mirasının dönüştürülemez olduğunu söylememizi mümkün kılıyor.
[MRZine’deki İngilizcesinden Cansu Ertürk tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder