22 Kasım 2015 Pazar

Rojava Toplumsal Sözleşmesi

Halil İbrahim >22.11.201   özkurt hiozkurt@yahoo.com.tr   5[yolculardevrimyolunda] 
Kime
yolculardevrimyolunda@yahoogroups.de


Rojava Toplumsal Sözleşmesi
Giriş
Din, dil, ırk, inanç, mezhep ve cinsiyet ayrımının olmadığı, eşit ve ekolojik bir toplumda adalet, özgürlük ve demokrasinin tesisi için. Demokratik toplum bileşenlerinin siyasi-ahlaki yapısıyla birlikte çoğulcu, özgün ve ortak yaşam değerlerine kavuşması için. Kadın haklarına saygı ve çocuk ile kadınların haklarının kökleşmesi için. Savunma, özsavunma, inançlara özgürlük ve saygı için. Bizler demokratik özerk bölgelerin halkları; Kürtler, Araplar, Süryaniler (Asuri ve Arami), Türkmenler ve Çeçenler olarak bu sözleşmeyi kabul ediyoruz.
Demokratik Özerk Bölge Yönetimleri; ulus-devleti, askeri ve dini devlet anlayışını, aynı zamanda merkezi yönetimi ve iktidarı kabul etmez.
Demokratik Özerk Bölge Yönetimleri; bütün etnik, toplumsal, kültürel ve ulusal oluşumların kendilerini kurumları aracılığıyla ifade etmeleri için toplumsal mutabakata, demokrasiye ve çoğulculuğa açıktır. Demokratik Özerk Bölge Yönetimleri; ulusal ve uluslararası barışa, Suriye’nin sınırlarına ve insan haklarına saygılıdır.
Toplumsal Sözleşme’nin oluşması, demokratik toplumun inşasının aracı ve toplumsal adaletin güvencesi olan Demokratik Özerkliğin tesisi ve bilimsel bir toplumun inşası için; Demokratik Özerk Yönetimler’deki Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Ermenilerin ve Çeçenlerin istemleri ile Suriye’nin diğer halklarının istemleri demokratik bir Suriye ve Demokratik Özerk Yönetimler’in siyasi-toplumsal bir sistem olmasında birleşti. Bu amaçlar ve böyle bir yönetim için bu sözleşme kabul edilmiştir.
21 Kasım 2015 18:09 Cumartesi tarihinde "'Ahmet' kahmet_@hotmail.com [yolculardevrimyolunda]" şöyle yazdı:


Rojova da devlet yapisi vardir, orada otorite olmadigini nerden cikardiniz? Adamlarin devlet kurumlari var ordusu var, adalet sistemi var, hatta uluslararasi anlasmalar ittifaklar vb yapiyorlar. Tabii sunu iddia edebilirsiniz, tamam orada devlet yapisi var ama mesela bir Turkiye hatta Ingiltere devletine gore daha demokratik bir devlet  anlayisinin oldugunu ileri surebilirsiniz ama devlet olmadigi dogru degil. Bir suru devletin ve silahli orgutun karistigi bir ic savas ortaminda devletsiz olmak ta mumkun degil zaten.

Rojova daki devlet yapisinin mesela  bir Kuba dan ya da Venezuela dan vb den daha demokrat oldugu ise bence tartisma goturur. Bu da yine orada bir devlet olmadigi, bir otorite olmadigi iddiasi kadar izaha muhtac. Ben yanlis hatirlamiyorsam, ISID KObane den suruldukten sonra Rojava yonetimi ve Barzani yonetimi bir araya gelmis ve Duhok anlasmasini imzalamislaridr, bu anlasmaya gore yonetim Kurt partileri arasinda paylastirilmistir, burada demokrasi nerde? Bu anlasma ile YPG ve Barzanici partiler her ikisi de yonetimde 12 er temsilci ile esit olarak temsil edilecekler ve bunlar da kendi aralarinda bir alti kisi daha  sececek. Peki halka sorma bunun neresinde? Duhok anlasmasi icin


Tabii bu antlasma kurt partileri arasindaki bir anlasma, ama Rojova sadece kurtlerin degil ama suryani arap turk hristiyan baska insanlar da yasiyor tabii onlar bu “demokratik” anlasmanin disindalar. Bu konuda ki bir suryani aydininin yazisi icin

Sent: Friday, November 20, 2015 9:22 AM
Subject: [yolculardevrimyolunda] GÖÇE H AZIR OLMAK YA DA OLMAMAK


Çetin merhaba,
1.    “ İktidar kirletir”. Sanırım buna inanmayan çok az dinozorlardan birisi olarak kaldın.
2.    Doğayı, dolayısıyla insanı da kirletenin kapitalizm olduğu doğru.. Ama unutma ki reel sosyalizm de aynı oranda kirletti. Ama günümüzde tabi ki kapitalizm kirletiyor.
3.    Sosyalist ülkeler arası entegrasyon un sağlanamayışı da büyük ölçüde iktidara yani iktidarın asla paylaşılamayacağına bağlamak çok ta yanıltıcı olmaz. Tabi ki tek neden bu değil.
4.    Sosyalist ülkelerde feodal yapının varlığı komün al bir inşa için olumsuzluk değildi. Üstelik dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma kültürünün (Bizdeki İMC kültürü) yani feodal ilişkilerin yaşandığı köylülük, komün yaşama daha yatkındı. Günümüzde de aynı şekilde daha yatkın. Yeter ki iktidarı ele geçiren toplum mühendisleri köylülerin nasıl yaşayacağına karar vermesin. Köylüler kendi komünlerini kendileri inşa etsin. Yeter ki bilimsel ve lojistik destek verilsin köylülere…
5.    Halkların kendi ÖZ YÖNETİMLERİ  (İktidarları) doğrudan demokrasi ile işleyince kirlenmesi asla mümkün olamaz.
6.    “Olası bir iç savaşta örgütlü otoriteye ihtiyaç olacaktır” diyorsun. Rojava ve bu günlerde Kürt mahallelerinde yaşananlarda otorite mevcut değil ama pek ala başarılı şekilde direniyorlar ve faşist ablukayı geriletiyorlar. Bu sana bir şey anlatmıyor mu?
7.    Yakında işçi sınıfı ve öncülük konusunda bir yazı kaleme alacağım.
8.    Kendine iyi bak…. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder