1 Mayıs 2011 Pazar

Blok,1 Mayıs'ta Kürt Meselesine Demokratik Çözüm Mesajı Verilecek


EMEP, ESP ve SYKPH bianet'e 1 Mayıs gündemlerini anlattı. Ortak mesaj, Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümü.

1 Mayıs  Bianet
1 Mayıs hazırlıkları devam ederken, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti Hareketi bianet'e bu seneki 1 Mayıs gündemlerini anlattı.

Üç partinin de meydanlara taşıyacağı ortak mesaj, Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümü.

EMEP; "Türk ve Kürt işçilerinin birlikteliğinin öne çıkmasını istiyoruz"

Emek Partisi (EMEP) eski başkanı, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu bağımsız milletvekili adayı Levent Tüzel, 1 Mayıs'ta meydanlara taşınacak mesajın uluslararası işçi dayanışması ve Kürt meselesinin barışçıl çözümü olacağını söyledi.

"Bu sene seçimlere giden süreçte bağımsızlık vurgusu önemli. Emperyalist ilişkiler ve Libya'ya müdahaleye Türkiye de bir ucundan katılmış durumda. İşçi sınıfımızın uluslararası dayanışmasına dikkat çeken, diğer taraftan iş güvencesi, iş cinayetleri, özelleştirme ve sosyal güvenlik yoksunluğuna karşı işçilerin dayanışma ve mücadelesini ön plana çıkartıyoruz.

"Türkiye'de sokaklar karışık. Kürt halkının ulusal direnişi, seçim barajının kalkması, anadilde eğitim ve operasyonların son bulması talebiyle Kürt halkı ayakta. Son on günde sayısı 900'ü bulan bir gözaltı furyası var. Bu 1 Mayıs'ı özellikle Kürt ve Türk işçilerinin birlikteliğinin, Kürt sorunununn barışçıl ve ortak yaşam temelinde çözümünün öne çıkmasını istiyoruz. Eşit haklarla, ortak yaşam, özerk ve demokratik cumhuriyet dediğimiz blok sloganımızın da bu 1 Mayıs'ta öne çıkmasını temenni ediyoruz."

ESP; "Değişim isteği alanlara yansıyacak"

Ezilenlerin Sosyalist Partisi 'nden(ESP) Figen Yüksekdağ, ortak talebin tüm dünyada ekmek ve özgürlük olduğunu belirtirken, 1 Mayıs'ın halkların değişim isteğini yansıtacağını söyledi.

"Partimizin 1 Mayıs gündeminde son dönemde gelişen halk hareketlerinin temel talebi olan ekmek ve özgürlük talebi var. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde değişim gücünü, değişim iradesini ortaya çıkaran halk hareketleri, işçi ve emekçi hareketlerinin, dünyadaki halk ve emekçi hareketlerinin ortak talebinin ekmek ve özgürlük olduğunu görüyoruz.

"1 Mayıs tüm Türkiye ve dünya halklarının değişim isteğini yansıtacağı bir gün olacak. Bu istek ve irade 1 Mayıs alanlarına da yansıyacak. Bir taraftan Kürt sorununun demokratik çözümü ekseninde bir değişim isteği var. Diğer taraftan Türkiye'de işçilerin son günlerde gelişen grev ve direniş halkası var. 1 Mayıs alanlarında emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesi bileşenlerinin alanlarda buluşacağı birgün olması gerektiğini düşünüyoruz."

SYKPH; "Gündemimiz Demokrasi Bloğunun güçlendirilmesi"

Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti Hareketi'nden (SYKPH) Şaziye Köse, 1 Mayıs gündemlerinin ezilen tüm kimliklerin mücadelesini yükseltilmesi ve ortaklaştırılması olduğunu ifade etti.

"Siyasallaşmış bir işçi hareketinin yeniden kuruluşu birinci gündemimizdir. Erkek egemenliği ve kapitalizme karşı kadın mücadelesinin yükseltilmesi, zaten mücadele halinde olan kitleleri aktif bir mücadele hattında ortaklaştırmak, emekçileri, ezilenleri, kadınları, gençleri, dışlanan bütün kimlikleri kapsayacak ve onları ifade edecek bir yeni cumhuriyet için mücadele, Kürt halkının özgürlüğü, barış ve demokratik çözüm, herkese parasız ve eşit yükseköğrenim hakkının savunulması da 1 Mayıs gündemimizde var.

"Son olarak gündemimiz Emek-Barış Demokrasi Bloğu'nun güçlendirilmesi, bloğun adaylarının seçimlerde bütün yasaklamalara ve engellemelere rağmen barışın özgürlüğün ve emeğin sesi olarak parlamentoya sokulması ve mücadele hattının genişletilmesidir."(ÇT)

http://www.bianet.org/bianet/siyaset/129664-1-mayista-kurt-meselesine-demokratik-cozum-mesaji-verilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder